Intervju sa Jovanom Jauković, alumni AmCham Programa stažiranja

Intervju sa Jovanom Jauković, alumni AmCham Programa stažiranja
Mar

24

2016

Intervju sa Jovanom Jauković, alumni AmCham Programa stažiranja

Najvažnija lekcija koju mladi treba da nauče je da sticanje diplome predstavlja tek početak cjeloživotnog procesa učenja. Studenti na završnoj godini treba već da razmišljaju: „Šta dalje? Šta mogu uraditi prije diplomiranja, što će me izdvojiti u odnosu na druge studente?“ U cilju da ovaj prelazak iz škole u svijet biznisa prođe što lakše i efikasnije, AmCham Montenegro obezbjeđuje studentima završne godine priliku da iskuse svakodnevni posao – kroz proces učenja!

Razumijevanje kako jedna kompanija funkcioniše, upoznavanje ljudi, kulture i načina poslovanja ukratko predstavlja jedno prosječno iskustvo stažiranja. Zapravo, kao AmCham stažista imate priliku da bolje razumijete šta je potrebno da bi radili u jednoj kompaniji i dodatno, dobijete besplatno mentorstvo i savjete kako da budete što uspješniji.

Kako bi predstavili ključne razloge „za i protiv“ učešća u ovom Programu, razgovarali smo sa Jovanom Jauković, koja je uspješno završila AmCham program stažiranja 2014. godine. Nadamo se da će njeno iskustvo poslužiti kao dobra referenca svima koji razmatraju da se prijave za Program stažiranja.

 

1.    Jovana, kakav je tvoj trenutni status? Da li studiraš ili radiš? Ukoliko radiš, u kojoj kompaniji si zaposlena? Da li je AmCham Program stažiranja bio dobar put za tvoje sadašnje zaposlenje?

Radim u Societe Generale Montenegro banci, skoro već dvije godine. AmCham Program stažiranja je bio ključni resurs za moje zaposlenje, budući da se moja praksa u Societe banci pretvorila u radni odnos.

 

2.    Opiši nam tvoje obaveze tokom Programa stažiranja i generalno iskustvo u kompaniji u kojoj si obavljala praksu.

Počela sam svoje stažiranje u sektoru za provjeru kvaliteta i zahvaljujući mom sjajnom mentoru, ubrzo sam dobila samostalne zadatke i priliku da ozbiljnije doprinesem radu ovog sektora. Od samog početka bila sam jako dobro prihvaćena među kolegama, što je učinilo da se osjećam kao da stvarno pripadam ovoj kompaniji.

 

3.    Šta bi istakla kao najvrednije benefite ove tromjesečne prakse?

Stvaranje radnih navika, upoznavanje sa korporativnom strukturom i kulturom, sticanje profesionalnog iskustva, kao i pozicioniranje na tržištu rada.

AIP 2014

4.    Kako si organizovala učenje i stažiranje u isto vrijeme?

Ne mogu baš reći da je bilo lako, ali „gdje ima volje, ima i načina“. Dobra samo-organizacija i definisanje prioriteta su ključni u uspješnom upravljanju vremenom.

 

5.    Po tvom mišljenju, koje su najvažnije lekcije koje si naučila iz ovog iskustva? 

 Najvažnija lekcija koju sam naučila tokom ovog iskustva je da se posvećeni rad mora isplatiti. Možda ne danas, možda ne sjutra, ali jednog dana zasigurno hoće.

 

6.    Da li imaš neki savjet za nove stažiste koji će učestvovati u ovom Programu? 

Budite radoznali, vrijedni i strpljivi. Ova praksa je sjajna prilika da započnete svoju karijeru, ali na vama je da li ćete priliku iskoristiti ili ne.

 

7.    Šta bi poručila mladim diplomcima u Crnoj Gori?

Univerzitetska diploma bez radnog iskusva vas neće rangirati visoko na tržištu rada, tako da iskoristite svaku priliku koja vam se nudi da steknete praktično znanje i vještine.

 

Aplikacije za 2016 AmCham Programa stažiranja su otvorene do 12h u ponedeljak, 28. marta, 2016. godine. Predajte vašu prijavu putem email-a internship@amcham.me. Posjetite ovaj link  za više informacija o proceduri prijave.

Radujemo se upoznavanju nove generacije AmCham stažista!

Facebooktwitterlinkedinmail