Zajedničkim projektima do stabilnog i održivog zdravstvenog sistema

Zajedničkim projektima do stabilnog i održivog zdravstvenog sistema
Dec

12

2023

Zajedničkim projektima do stabilnog i održivog zdravstvenog sistema

Ministarstvo zdravlja i Američka privredna komora u Crnoj Gori u narednom periodu unaprijediće saradnju, koja je i do sada bila na visokom nivou, kako bi zajedničkim projektima ojačali zdravstveni sistem, koji će biti orjentisan na pacijente i njegove potrebe, kao i na kadrovsko i infrastrukturno ojačavanje i  stvaranje kvalitetnog radnog okruženja, kroz modernizaciju i opremanje zdravstvenih ustanova.

Ovo je saopšteno na sastanku ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna sa delegacijom  Američke privrede komore, koju je predvodila predsjednica Svetlana Vuksanović.

Na sastanku je ocijenjeno da  AmCham na partnerskim osnovama sarađuje sa Ministarstvom zdravlja i ostalim vodećim institucijama i lokalnim i međunarodnim organizacijama, sa ciljem da se identifikuju i primjene propisi i najbolje prakse u oblasti zdravstva. U tom smislu, kroz platformu „Vladavina dijaloga“, intenzivirana je  saradnja između AmCham-a i zdravstvenih institucija u domenu sveukupnog jačanja javnog zdravlja, unapređenja politika i mjera za obezbjeđivanje kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova, kao i na polju modernizacije zdravstva. Kao dva strateška pravca razvoja AmCham-a, definisani su digitalna transformacija zdravstvenog sistema i dostupnost inovativnih ljekova u Crnoj Gori.

Pored toga, sagovornici su se saglasili da ima više oblasti za saradnju, u prvom redu ekspertska i finansijska pomoć u oblasti farmakoekonomike, prevenicije bolesti koje najviše opretećuju populaciju, kao što su hronične nezarazne bolesti, kontrole kvaliteta, akreditacije, nabavke savremene medicinske opreme i drugim.

Predstavnici AmCham upoznali su ministra zdravlja da AmCham Komitet za zdravlje trenutno radi na sveobuhvatnom projektu pripreme izvještaja o procjeni zdravstvenog i farmaceutskog tržišta u Crnoj Gori. Izvještaj se bazira na uporednoj analizi među referentnim zemljama, koje uključuju Crnu Goru, Sloveniju, Italiju, Rumuniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Glavni cilj ovog istraživanja je da se identifikuju i definišu ključna područja razvoja za Crnu Goru u sektoru zdravstva.

Facebooktwitterlinkedinmail