Radionica o HPC/AI tehnologijama, uslugama i pogodnostima za kompanije

Radionica o HPC/AI tehnologijama, uslugama i pogodnostima za kompanije
Nov

22

2023

Radionica o HPC/AI tehnologijama, uslugama i pogodnostima za kompanije

Američka privredna komora u Crnoj Gori i Univerzitet Donja Gorica organizovali su radionicu u petak, 17. novembra, o EuroCC projektu i aktivnostima Nacionalnog centra kompetencija (NCC Montenegro). Poseban fokus radionice bile su HPC/AI tehnologije, usluge i pogodnosti za kompanije i javni sektor.


Računarstvo visokih performansi (HPC) i vještačka inteligencija se široko koriste u industrijskim procesima i podržavaju različite komercijalne aplikacije, kao što su inovativni i složeni dizajn proizvoda, procjena financijskog rizika, otkrivanje prevara, optimizacija lanca nabavke, personalizovani marketing, ciljano oglašavanje, poboljšanje poslovnog razvoja i konkurentnosti industrije.


Nacionalni centar kompetencija (NCC) Crna Gora je osnovan uz podršku projekta EuroCC (Horizont 2020) i usmjerava svoje aktivnosti ka razvoju inovativnog HPC/HPDA/AI ekosistema u Crnoj Gori kroz EuroCC2 (Digital Europe Program).

„Davno sam od jednog od osnivača ovog Univerziteta čuo da je promjena jedina konstanta. Biti pozitivan oblik promjene – je način na koji ja gledam na evoluciju. A zahvaljujući tehnološkom napretku koji je omogućen od strane superračunara i vještačke inteligencije razvijamo se takvim tempom da ga gotovo možete osjetiti. Nije ni čudo onda što mi u AmCham-u digitalnu transformaciju smatramo svojim ključnim strateškim prioritetom. Digitalnu transformaciju vidimo kao dio prirodne evolucije načina na koji ljudi žive i rade i koja nudi ogromni potencijal. Želimo da vidimo Crnu Goru kao dio grupe zemalja koje prihvataju ovu evoluciju i koriste je“, rekao je izvršni direktor AmCham-a, dr Marko Miročević.

Facebooktwitterlinkedinmail