AmCham kolumna – Naše priče: Malim koracima u veliki ICT svijet

AmCham kolumna – Naše priče: Malim koracima u veliki ICT svijet
May

31

2019

AmCham kolumna – Naše priče: Malim koracima u veliki ICT svijet

Piše: Nataša Lučić, projektni menadžer – Amplitudo

U želji za uspjehom i napretkom, u ranom stadijumu počinjemo da tražimo sebe i definišemo šta želimo postati. Poučena iskustvom svog oca, koji je uspješni diplomata, a slušajući sebe i svoj karakter, koji je svakodnevno dominantno tražio svoje mjesto u ovoj eri prepoznatih mladih stručnjaka, odlučila sam se na put kojim se rjeđe ide, onim koji nema već poznatu utabanu stazu, već sama moram praviti svoju, malim ali značajnim koracima.

Završila sam pravo i ekonomiju i sebe sam vidjela bilo gdje, samo ne u digitalnom svijetu, koji je danas sinonim rada, odnosno posla. Međutim, Amplitudo mi je otvorio vrata nečeg novog, nepoznatog, ali apsolutno zanimljivog, iako se tome nisam nadala kada je ICT u pitanju. Od samog početka, tretirali su me kao ravnu sebi, iako sam bila osoba sa minimalnim iskustvom. 

Polako sam počela da se upoznajem sa projektima, poput Mojedrvo.me. Ova izuzetna aplikacija, osim što je zamišljena da bude u rangu sa svijetskim mobilnim aplikacijama, okrenuta je društveno odgovornim pitanjima, čiji je glavni cilj unaprijeđenje urbanog zelenila u lokalnim zajednicama, uz učešće javnih preduzeća, građana i privatnog sektora u planskom ozelenjavanju i primjena savremenih informaciono komunikacionih tehnologija. Mobilna aplikacija, prilagođena za Android i iOS, sa atraktivnim vizuelnim rješenjima, daje mogućnost direktne kupovine sadnica ili finansijskih donacija za kupovinu sadnica, praćenje osnovnih ekoloških indikatora poput kvaliteta vazduha, kao i uticaja zasada koje je korisnik finansijski podržao (u formatu statističkih pokazatelja). Posebno je interesantno to što daje jednostavan i ilustrativan geolokacijski uvid u postojeće stanje urbanog zelenila, kao i planove ozelenjavanja (katastar zelenila) na određenom geografskom području (prevashodno vezano za opštine/urbane sredine). 

Nešto potpuno inovativno, jedinstveno, a istovremeno u trendu, poziva nas na društveno koristan rad. Ovaj model nas podsjeća na to koliko je malo potrebno da se napravi nešto za što smatramo da nije do nas već nekog većeg ili moćnijeg, jer je upravo u zajedništvu i viziji ključ svih takozvanih „nerješivih problema“.  

A kako sam i „dijete sa mora“ oduvijek sam imala osjećaj da Primorje ima mnogo više potencijala nego što koristimo. Otvaram folder „Pametne plaže“, u kojem se nalaze aplikacije Pametna bova, Pametni suncobran i SumMEr, koje nude mogućnost odabira plaža, uvid u informacije kao što su kvalitet vode i vazduha,  elektronsku rezervaciju, kao i elektronsko plaćanje korišćenja suncobrana i ležaljki. Ne morate ustati rano da bi zauzeli ležaljku! Zaboravili ste punjač? Nema problema, tu je pametni suncobran, a dogovor sa prijateljima oko toga ko će čuvati stvari, a ko ići na kupanje, sada više nije noćna mora jer sa Pametnim suncobranima imamo pregradu za čuvanje vrijednih stvari, koja se otvara sa elektronskom narukvicom. 

Sve što sam navela me prijatno iznenadilo, kao i činjenica da u Crnoj Gori imamo kompaniju koja je jedan od vodećih digitalnih inovatora i koja, pored toga što je fokusirana na razvoj softvera, implementaciju ICT rješenja, digitalni marketing i projektni menadžment, nije se tu zaustavila, već svakodnevno radi i na obuci programera i testera. Takođe, konstantno traži nova inovatna rješenja u sklopu podrške procesu digitalne transformacije.

Svaki dan  predstavlja novu ideju, na čijoj realizaciji se odmah radi. Možda je najbolji primjer mobilna aplikacija INDIGO, koja se jednostavno integriše sa računovodstvenim softverom organizacije i omogućava jednostavan i brzi pristup ključnim podacima o stanju finansija firme. Aplikacija nudi uporedna grafička rješenja i sistem alarma koji su upravo u vezi sa kritičnim vrijednostima finansijskih parametara i važnim rokovima. Mišljenja sam da ovaj sistem alarma predstavlja najznačajniji faktor u kategoriji ove aplikacije, jer usljed brojnih obaveza i rokova često previdimo neke važne stvari, čak i odlučujuće. 

Kako sam sada počela da radim i na pripremi tendera, omiljeni softer, koji mi štedi vrijeme, čuva živce i štiti od stresa je „eTenderi“, sa iOS i Android mobilnom aplikacijom, koji predstavlja jedinstvenu pomoć u pripremi procesa javnih nabavki u Crnoj Gori, Srbiji i BiH. Nekad je to izgledalo kao nemoguća misija. Danas ne moramo biti oprezni jer nas notifikacija podsjeća ukoliko dođe do izmjene ili pojašnjenja odabranog tendera. Na jednom mjestu imamo mogućnost i pretraživanja svih odluka nadležnih državnih komisija, putem OCR metode, kao i sistem alarma za praćenje odabranih tendera, po oblastima i vrstama. 

Digitalni svijet je sada moja sfera interesovanja, velika strast i imam veliku želju da svakim danom budem sve više uključena u sve sa predznakom digitalno, te da istovremeno sa svakim novim projektom Amplituda rastem. Sa timom koji me okružuje, stručnjacima iz različitih područja i prije svega predivnim ljudima, Amplitudo postaje moj drugi dom i više sam nego sigurna da ćemo biti i svjetski prepoznati. Zato, dok Amplitudo i ja pravimo svoj put, vi budite svjedoci našeg rasta i razvoja, koji je sada i više nego izvjestan. 

Facebooktwitterlinkedinmail