AmCham Montenegro organizovao Poslovni ručak sa ambasadorkom SAD-a Nj.E. Margaret En Uehara

AmCham Montenegro organizovao Poslovni ručak sa  ambasadorkom SAD-a Nj.E. Margaret En Uehara
Apr

2

2018

AmCham Montenegro organizovao Poslovni ručak sa ambasadorkom SAD-a Nj.E. Margaret En Uehara

AmCham Montenegro ove godine obilježava 10 godina

„Američka privredna komora je u prethodnih deset godina rada aktivno učestvovala u unapređenju poslovnog ambijenta i pozicionirala se kao uspješan posrednik u komunikaciji između privatnog sektora i državne uprave. Tome svjedoči i saradnja koju je Komora u prošloj godini imala sa četiri ministarstva u Vladi Crne Gore, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom finansija i Ministarstvom zdravlja u okviru programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“.

Podgorica, 29 mart, hotel Hilton– Crna Gora predstavlja obećavajuću destinaciju za američke investitore, saopštila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Margaret En Uehara, ocijenjujući da je potrebno da Vlada i poslovna zajednica sarađuju u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

Ona je danas, na poslovnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) za svoje članove, predstavnike državne i lokalne uprave, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, kazala da su američki investitori zainteresovani da posluju u Crnoj Gori.

Ona smatra da strani investitori ne otvaraju samo radna mjesta, već oni, kako je pojasnila, uz specifično znanje, treba takodje da donesu jasnu pozitivnu praksu i zaposle lokalne ljude.

Ambasadorka Uehara je ukazala na problem neefikasne birokratije, zato što se, kako je navela, odluke ne donose na operativnom srednjem nivou.

„Mislim da je bilo napretka u regulatornom i pravnom okviru, ali ima dosta toga što treba još odraditi.  Potrebno je da smanjimo birokratiju i damo ovlašćenja ljudima da donose odluke na srednjem nivou“, ocijenila je Uehara.

Govoreći o sivoj ekonomiji, Uehara je kazala da je ta pojava izazov ne samo pred Crnom Gorom nego pred mnogim drugim zemljama.

„Mora postojati kontinuirana saradnja između državnih organa i poslovne zajednice, svi moraju razmišljati u širim okvirima o načinima za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Potrebno je da se poreska struktura dobro uredi, da se smanji broj neregistrovanih kompanija, te da se ojača kontrola na graničnim prelazima“, istakla je Uehara.

Uehara je ocijenila da je jako bitno da Vlada i poslovna zajednica partnerski sarađuju na svim nivoima.

Ona je, govoreći o tome šta AmCham može unaprijediti u narednom periodu, kazala da Komora radi odličan posao, posebno ističući kvalitet programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje. Uehara je pozvala članice da se jo[aktivnije uključe u rad Komore.

Predsjednica Upravnog odbora AmCham-a, Katarina Bulatović,podsjetila je da ta asocijacija ove godine obilježava desetogodišnjicu od osnivanja.

„Komora je u prethodnih deset godina rada aktivno učestvovala u unapređenju poslovnog ambijenta i pozicionirala se kao uspješan posrednik u komunikaciji između privatnog sektora i državne uprave. Tome svjedoči i saradnja koju je Komora u prošloj godini imala sa četiri ministarstva u Vladi Crne Gore, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Ministarstvom finansija i Ministarstvom zdravlja u okviru programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje, a koji je aktivan od aprila prošle godine“, istakla je Bulatović.

Prema njenim riječima, prioritet u radu AmChama u ovoj godinije borba protiv sive ekonomije.

„Suzbijanje sive ekonomije važan je korak u uspostavljanju stabilnog poslovnog okruženja i ravnopravne tržišne utakmice. AmCham će se posebno fokusirati na dalje unapređenje radnog zakonodavstva  i Zakona o javnim nabavkama, kako bi se uslovi za poslovanje u Crnoj Gori približili svjetskim standardima“, poručila je Bulatović.

„Privlačenje novih investicija ali i zadržavanje postojećih je moguće samo unapređenjem poslovnog ambijenta, a ključna pretpostavka za bolje biznis okruženje je blagovremena i kontinuirana komunikacija donosilaca odluka sa poslovnom zajednicom.“, naglasila je Bulatović.

Ona je izrazila zahvalnost Ambasadi SAD u Podgorici, kao i Nj.E. ambasadorki Uehara, na podršci AmCham-u u naporima za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Facebooktwitterlinkedinmail