A sada, nešto potpuno decentralizovano

A sada, nešto potpuno decentralizovano
Apr

17

2018

A sada, nešto potpuno decentralizovano

Piše: Nenad Novović, izvršni direktor AmCham kompanije članice Amplitudo

U današnjem svijetu, nazvati informaciju digitalnim zlatom više ne predstavlja precijenjenu izjavu. Kredibilitet i kvalitet postaju podjednako ako ne i važniji nego sama informacija. Svo to znanje, informacije, podaci, poruke, izvještaji, brojevi, riječi i instrukcije se čuvaju na serverima, farmama servera, u cloud-u, personačnim računarima i lap topovima, mobilnim uređajima i drugim formama za čuvanje podataka širom Interneta i širom svijeta. Centralizovano.

Onaj ko ima ključeve baze podataka je praktično i vlasnik informacija koje se u njoj čuvaju. Neko sa posebnim znanjima i vještinama koje mu omogućavaju neovlašteni pristup pojedinim podacima može da ih (zlo)upotrijebi ili promijeni shodno svojim potrebama ili intresima. Velika je vjerovatnoća da na dnevnom nivou punite sisteme informacijama: Facebook, Instagram, twitter, Viber, SMS, whatsup, email, forumi, Google pretrage, itd. I, postoji realna mogućnost da ti podaci budu upotrijebljeni protiv vaše volje i znanja, čak i protiv vašeg intresa (najnoviji skandal sa Cambridge Analytics i Facebook-om).

Sada zamislite suprotnu situaciju. Da možete da čuvate informacije drugačije i na taj način spriječite druge pojedince ili kompanije i korporacije da ih iskoriste. Takođe uz posebnu enkripciju radi dodatne zaštite. Zvuči dobro? Novi načini čuvanja i razmjene podataka su počeli da se koriste u posljednjih par godina sa pojavom block chain tehnologije. ”Jednostavno, block chain predstavlja sigurnu i nepovratnu digitalnu knjigu različitih transakcija koje mogu biti programirane na način da bilježe ne samo finansijske transakcije već praktično bilo šta od vrijednosti”. Decentralizovano.

Svijet još uvijek treba da u potpunosti razumije koncept i modele korištenja ove nove tehnologije. Probaću da na tu temu navedem nekoliko intresantnih primjera:

  • Kripto valute: Bitcoin i ostale, takozvane, alternativne kripto valute. Predstavljaju jednu od trenutno najrasprostranjenijih primjena blok chain tehnologije danas. Blok chain je za Bitcoin ono šta je internet za email. Veliki elektronski sistem na kome možete da razvijate aplikacije različite primjene. Kriptovalute su samo jedna od njih. Da li će zamijeniti novac onako kako ga danas poznajemo, niko još uvijek ne zna, ali izgleda da je Bitcoin tu da ostane i da ga sve više ljude doživljava kao vrijednu stvar. Međutim, do široke primjene i prihvatanja je još uvijek dug put. Postoji šansa da će ga Bitcoin preći vrlo brzo.
  • Pametni ugovori: jedan od ključnih korisnika bilo kog block chain sistema, funkcioniše kao ”inteligentni menadžer dogovora” i razvija pristup, izdavanje sredstava kao i čuvanje informacija na javnoj digitalnoj knjizi. Kao inovacija u distribuciji pristupu informacijama, pametni ugovori su spremni da iskorijene neefikasnost i automatizuju ljudske greške koje su do sada bile neminovne i na taj način potpuno zamijeniti skupe posrednike. Na primjer, uz pomoć IoT uređaja, ova tehnologija može biti implementirana u industriji osiguranja, ubrzavajući kompletan proces i eliminišući bilo kakvu mogućnost prevara.

Kao što možete zamisliti, postoje praktično beskonačni slučajevi korištenja block chain tehnologije za upravljanje identitetima, čuvanje podataka, i osiguravanja digitalnih odnosa i veza. Ovo je monumentalni korak za čitavo društvo, jer konačno možemo da prevaziđemo mnoge čak i najizazovnije društvene prepreke koje postoje danas.

Blockchain je magični kompjuter na koji svako može da uploaduje programe i da ih ostavi da se sami izvrštavaju, gdje su tekuća i sva prethodna stanja svakog programa uvijek javno vidljiva i koja nosi veoma jaku kripto ekonomski osiguranu garanciju da će programi koji se pokreću na lancu nastaviti da se izvršavaju upravo na način na koji određuje blokchain protokol. “- Vitalik Buterin.

Naša kompanija, Amplitudo, je aktivna na ovom polju kroz partnerstvo sa jednom od perspektivnih kripto valuta – ECC. Mi smo bili angažovani na dizajnu i izradi njihovog oficijelnog web sajta – ecc.network, a naš kreativni tim radi sa njihovim programerima da bi donijeli interfejsa za najbolje korisničko iskustvo. ECC planira da, 20. aprila 2018, pusti u rad mini revolucionarni proizvod u kripto svijetu – ANS (Adress Name Service); što praktično znači da će korisnici moći da razmjenjuju podatke, poruke i koine samo uz korištenje svog korisničkog imena, u odnosu na sadašnju nezgrapnu i teško pamtljivu heksadecimalnu adresu.

Za ECC, ovo je samo početak. Kada se implementacija osnove multi-lanca završi za jednostavnim korisničkim interfejsom i open-source platformom, bilo koji programer ili tim će moći da kreiraju svoje servise na ECC mreži. Tada će stvari početi da budu veoma zanimljive.

Zajedno sa ANS-om, biće pušten u radi i nove digitalni wallet pod nazivom Safir koji će biti jednostavan korisnički interfejs prema sadašnjim i svim budućim servisima.

Pored ovog partnerstva, takođe vrijedno radimo na isporuci naših proizvoda i servisa koji će raditi na decentralizovanom lancu. Uzbudljiva vremena su ispred nas 🙂

Facebooktwitterlinkedinmail