Gala večera povodom programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”

Gala večera povodom programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”
Dec

20

2017

Gala večera povodom programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) uz učešče, ministarke ekonomije, Dragice Sekulić, ministra finansija, Darka Radunovića, te ministra zdravlja, dr Kemala Hrapovića i ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića, organizovala je Gala večeru povodom programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”. Ovom  prilikom su predstavljeni dosadašnji rezultati ovog Programa, a najzaslužniji predstavnici javne uprave, gdin Goran Nikolić, generalni direktor Direktorata za industriju i preduzetnišvo i gdin Nikola Antović, sekretar u Ministarstvu zdravlja, primili su zahvalnice Američke privredne komore za za poseban doprinos razvoju programa „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“.

“Partnerstvo za bolje poslovno okruženje” AmCham Montenegro, sprovodi sa  četiri ministarstva u Vladi Crne Gore (Ministarstvom finansija, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom rada i socijalnog staranja), počev od aprila 2017. godine. Program ima za cilj podizanje nivoa uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora u Crnoj Gori kako bi se doprinijelo efikasnijem uklanjanju barijera za biznis, ali i kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primjeni samih pravnih normi od strane kako javne uprave, tako i privatnog sektora.

Na Gala večeri je održan panel sa ministarkom i  ministrima koji su govorili o prednostima i nedostacima ove vrste saradnje i o brojnim drugim temama od značaja za biznis zajednicu.

Predsjednica Američke privredne komore, gđa Bulatović, najavila je da će prioritet u radu Komore u narednoj godini biti borba protiv sive ekonomije, kao i da je u cilju postizanja podsticajnijeg biznis ambijenta, potrebno dalje unapređenje radnog zakonodavstva, kako se određene odredbe Nacrta zakona o radu i dalje mogu smatrati značajnom biznis barijerom.  Bulatović je najavila i aktivno učešće AmCham kompanija članica u izradu Zakona o javnim nabavkama, imajući u vidu značaj ovog zakona za poslovanje kompanija.

Predstavnica Ambasade SAD-a, otpravnica poslova, gđa Džudi Kuo, izrazila je podršku saradnji između Vlade, privatnog sektora i AmCham-a jer su ove veze, prema njenom mišljenju,  od ključnog značaja za stvaranje transparentnih i ravnopravnih uslova poslovanja, tako da sve kompanije u Crnoj Gori mogu uspjeti.

Ministarka i ministri, učesnici panela, pohvalili su prve rezultate saradnje biznis zajednice i javne uprave u okviru platforme „Program za bolje poslovno okruženje“ i istakli su, da ovaj vid saradnje može biti primjer drugim udruženjima i privrednicima pojedinačno, da se uključe u oblikovanje regulative od značaja za biznis.

 AmCham je okviru svojih Komiteta tokom prve godine ovog Programa aktivno učestvovao u kreiranju Zakona o privrednim društvima, Zakona o radu, te Zakona o ljekovima, kao i drugih propisa, pri čemu je veliki broj komentara koje je pružila AmCham biznis zajednica, usvojen.  AmCham će nadalje raditi na unapređenju zakonske regulative, a sve u cilju otklanjanja biznis barijera, privlačenja novih investitora i zadržavanja postojećih.

Izvršni direktor AmChama, dr Marko Miročević, naveo je da AmCham ima svog predstavnika u Savjetu za konkurentnost, kao i u radnoj grupi za izradu novog Zakona o javnim nabavkama koje predstavljaju značajno tržište, pa je blagovremeno uključivanje poslovne zajednice u proces pripreme zakonodavstva kojim se ova oblast uređuje od izuzetne važnosti za AmCham biznis zajednicu. AmCham Komitet za suzbijanje sive ekonomije i Komitet za poreze, stavljaju se na raspolaganje Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, za  učešće u izradi podzakonskog akta kojim će se urediti rad Centralnog registra privrednih subjekata, istakao je Miročević. On je pozvao ostala relevantna ministarstva da se uključe u program „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“,  kako bi zajedno radili na unapređenju poslovnog ambijenta Crne Gore.

Ministraka Sekulić i ministri, naglasili su značaj borbe protiv sive ekonomije i najavili strožije mjere za suzbijanje sive ekonomije u narednoj godini, svako u svom resornom ministarstvu.

Facebooktwitterlinkedinmail