AmCham organizovao Poslovni ručak sa ministarkom ekonomije

AmCham organizovao Poslovni ručak sa ministarkom ekonomije
Oct

12

2017

AmCham organizovao Poslovni ručak sa ministarkom ekonomije

Oktobar 11, Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je Poslovni ručak sa ministarkom ekonomije,  gospođom Dragicom Sekulić. Događaju su prisustvovali članovi AmCham-a, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici državne i lokalne uprave, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Predsjednica AmCham Montenegro, gđa Katarina Bulatović, tom prilikom je kazala da je saradnja sa Ministarstvom ekonomije  u okviru Programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje primjer kvalitetnog i blagovremenog dijaloga između privatnog i javnog sektora. Ona je pojasnila da je Ministarstvo ekonomije sarađivalo sa AmCham-om na izuzetno važnom zakonu za cjelokupni poslovni ambijent – Zakonu o privrednim društvima.

„Raduje nas što je većina predloženih komentara na tekst Nacrta ovog zakona, od strane AmCham-a usvojena, ali ovom prilikom ističemo važnost uključivanja poslovne zajednice i u oblikovanje podzakonskih akata koji sa pomenutim Zakonom čine cjelinu, i bez kojih nije moguće obezbjediti njegovu kvalitetnu primjenu“, naglasila je Bulatović.

Ona je istakla da je u Izvještaju o poslovnom ambijentu Američke privredne komore koji je predstavljen početkom ove godine, ocijenjeno da je stepen u kojem je prisutna siva ekonomija u crnogorskom društvu i dalje na zabrinjavajućem nivou.

„Mišljenja smo da je potreban veći stepen koordinacije između nadležnih organa kako bi se uspostavio adekvatan model za mjerenje obima poslovanja u sivoj zoni, kao i model za efikasnije suzbijanje nelegalnog poslovanja“.

Bulatović je zaključila „privlačenje novih investicija, ali i zadržavanje postojećih, je moguće samo unapređenjem poslovnog ambijenta“ i pozvala i sva ministarstva na saradnju.

Ispred Američke Ambasade u Crnoj Gori, gostima se obratila, Nj.E. Džudi Kuo, otpravnica poslova u Ambasadi SAD-a, koja je izrazila uvjerenje da Crna Gora može privući veći broj investora kontinuiranim jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije. Ona je dodala da biznis zajednica treba da bude aktivno uključena u oblikovanje regulative, nudeći primjere dobre prakse, kako bi se kroz zakonske akte stvarao podsticajan biznis ambijent.

Kvalitetna zakonska rješenja omogućavaju biznisima da se fokusiraju na produktivnost i profitabilnost, umjesto da svoje resurse troše na nejasne i čestim izmjenama podložne zakone, ocijenila  je Kuo.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić odgovarala je na pitanja od značaja za članstvo AmCham-a i ukupnu crnogorsku biznis zajednicu.

Osvrnula se na proces izrade Nacrta zakona o privrednim društvima, naglašavajući da su u izradi ovog Akta bili uključeni i predstavnici poslovnih asocijacija, te Američke privredne komore u Crnoj Gori, čiji su komentari i sugestije velikim dijelom uključeni u Nacrt zakona.

Odgovarajući na pitanje AmCham biznis zajednice da li je Ministarstvo radilo analizu troškova kojima će preduzeća biti izložena prilikom usaglašavanja upravljačke strukture sa novim Zakonom o privrednim društvima, kazala da Zakon o privrednim društvima prepoznaje nov način upravljanja, odnosno dvodomni način upravljanja koji je poznat međunarodnim kompanijama. Ministarka Sekulić je objasnila da Zakon ne obavezuje bilo koga da pređe na dvodomno upravljanje, već samo nudi tu mogućnost i dodala da sa ovim rješenjem kompanije mogu imati upravni odbor umjesto izvršnog direktora, što znači da nema koncentracije odgovornosti samo na jednom rukovodiocu, nego da se jednako dijeli na sve članove upravnog odbora. Pored toga, nadzorni odbor bi obavljao ulogu dosadašnjeg upravnog odbora.

Na pitanje kada se može očekivati novi Nacrt zakona o zaštiti konkurencije i da li će Agencija za zaštitu konkurencije imati mogućnost izricanja kazni za povrede konkurencije, Sekulić je kazala da je urađen nacrt izmjena i dopuna postojećeg Zakona koje donose proširenje djelatnosti i jačanje same Agencije, koja će se ubuduće baviti i sprovođenjem i kontrolom državne pomoći.

Ministarka Sekulić je zaključila da restriktivna politika u borbi protiv sive ekonomije mora da bude praćena stimulativnom, kako bi što veći broj firmi ušao u legalne tokove poslovanja, što zahtijeva multisektorski pristup i veću komunikaciju nadležnih institucija.

Facebooktwitterlinkedinmail