Radionica o energetskoj efikasnosti u saradnji s Telemontom

Radionica o energetskoj efikasnosti u saradnji s Telemontom
Sep

13

2016

Radionica o energetskoj efikasnosti u saradnji s Telemontom

AmCham Montenegro je zajedno sa kompanijom članicom Telemont organizovala danas radionicu pod nazivom „Uticaj softvera za upravljanje energijom na unapređenje energetske efikasnosti u poslovnim objektima i hotelima“. Predavanje je održao preduzetnik i profesor Velimir Čongradac sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Srbija.

Predavanja profesora Čongradca je imalo za cilj predstavljanje članicama AmCham i drugim kompanijama modele i najbolje prakse u korišćenju softvera za upravljenje energijom u smanjenju troškova za njihove poslovne objekte i hotele. Predavanje se nije samo fokusiralo na pitanje softvera, već je bilo riječi i o energetskoj efikasnosti objekata uopšte.

Korišćenje softvera za upravljanje energijom je u skladu sa paketom 2020 Evropske unije, koji postavlja cilj smanjenja efekta staklene bašte za 20%, korišćenje 20% energije EU iz obnovljivih izvora, kao i 20% unapređenja energetske efikasnosti.

Kroz primjer Urgentnog centra u Novom Sadu, u Srbiji, prof. Čongradac je objasnio kako i visoko automatizovani i moderni objekti i dalje mogu imati uštede korišćenjem softvera za upravljanje korišćenjem energije u prostoru. Zaključio je time da nije dovoljno samo da je objekat automatizovan, već je potreban i softver koji bi pomogao u optimizaciji korišćenja energije.

Facebooktwitterlinkedinmail