NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis

NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis
Jul

22

2016

NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham), u saradnji sa Komunikacionim timom Savjeta za članstvo u NATO, organizovala je okrugli sto pod nazivom „NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis“ na kome su učestvovali dr Vladimir Kavarić, ministar ekonomije, Nj.E. Margaret Uehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Kristijan Poša, ambasador Mađarske i gospodin Daren Evans, izvršni direktor kompanije Stratex Development Montenegro, uz prisustvo brojnih predstavnika Vlade, državne i lokalne samouprave i privatnog sektora.

AmCham NATO okrugli sto

Tokom izlaganja govornika, predstavljeni su ključni aspekti relevantni za analizu ekonomskih benefita koje crnogorska ekonomija može ostvariti članstvom u NATO. U uvodnoj riječi,  dr Marko Miročević, izvršni direktor AmCham Montenegro, saopštio je da upućenu pozivnicu za pridruženje NATO-u, kao i učešće Crne Gore kao posmatrača, u svojstvu buduće članice, na nedavno održanom NATO Samitu u Varšavi, doživljava kao značajan podsticaj ka povećanju stranih direktnih investicija, budući da je poslat pozitivan signal svim investitorima da je Crna Gora sigurna i stabilna destinacija za poslovanje.

„Upravo siguran, stabilan i predvidljiv poslovni ambijent predstavlja osnov ekonomskog napretka Crne Gore, budući da jedino takav ambijent garantuje zadržavanje postojećih i privlačenje novih stranih investitora.“ istakao je Miročević.

Miročević je ukazao na mogućnosti koje se otvaraju privatnom sektoru putem članstva u NATO.  „Naime, u pitanju su mogućnosti učešća u procedurama javnih nabavki u okviru NATO-a i mogućnosti izvoza kroz NATO program za kodifikaciju naših potencijalnih izvoznih proizvoda. Naglašavam da je riječ o mogućnostima, a ne sigurnim očekivanjima, jer je neophodno da biznis sektor u Crnoj Gori razumije i snažno se aktivira u pravcu korišćenja benefita koji proizilaze iz članstva.” kazao je Miročević.

AmCham NATO Round Table

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Margaret Uehara, ocijenila je da NATO članstvo znači otvorene mogućnosti koje traže proaktivan pristup biznis sektora i da je NATO zajednica vrijednosti koje uključuju vladavinu prava, transparentnost i dobro upravljanje.

„Demokratsko upravljanje, antikorupcijske mjere i posvećenost vladavini prava su sastavni dijelovi društva čiji su vlastita vrata otvorena – uključujući i za ulaganja. Na dugi rok, nova ulaganja predstavljaju osnovu za otvaranje novih radnih mjesta, razvoj infrastrukture, dodatne prihode i bolji životni standard građana Crne Gore. Članstvo u NATO je važan korak za integraciju Crne Gore u euroatlantsku zajednicu i podiže profil Crne Gore na međunarodnoj sceni.“ kazala je Uehara.

AmCham NATO Round table

Ambasadorka je takođe istakla rad AmCham-a koji, prema njenim riječima,  naglašava nužne veze između biznisa, državnih zvaničnika i medija. AmCham nastoji podsticati zajedničke vrijednosti NATO-a kroz cijelu crnogorsku poslovnu zajednicu. Ona je saopštila da je predsjednik Obama proslijedio zahtjev Senatu kako bi Sjedinjene Američke Države uskoro ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Ambasador Mađarske, kontakt zemlje za članstvo Crne Gore u NATO, Nj.E. Kristijan Poša, osvrnuo se na istorijski, politički i ekonomski aspekt pristupanja u NATO, na primjeru Mađarske. Ambasador Poša kazao je da je Crna Gora, među državama u regiji, napravila najveći skok.

amcham_68

On je rekao da Crna Gora 2017. godine ima sve šanse da bude punopravna članica NATO  ali, kako je dodao, do tada treba još dosta da se radi. „Imate nezavisnu državu, institucije koje su pripremljene i očekuju investitore ali treba da budete atraktivna država i da strane investitore privučete“, naveo je Poša.

amcham_79

Ministar Kavarić je ocijenio da je članstvo u NATO dugoročna garancija suvereniteta i predstavio ključne ekonomske benefite pridruženja Crne Gore Alijansi. „Učlanjenjem Crne Gore u NATO savez, crnogorske kompanije stiču pravo učešća na tenderima NATO-a koji ima godišnji budžet od preko 700 milijardi dolara. Kroz posebnu proceduru domaća preduzeća bi trebalo da registruju interes za učestvovanjem u javnim nabavkama, prate NATO tendere i podnesu ponude na vrijeme. Učestvovanjem u tenderima i dobijanjem istih, cnogorske kompanije bi snažnije ulagale u rast i razvoj, što bi u dužem roku dovelo do većih plata, novih radnih mjesta, naročito za visokoobrazovani kadar. Kada je u pitanju kodifikacija proizvoda, Crna Gora je kodifikovala više od 70 proizvoda.“ kazao je ministar Kavarić.

CEO Stratex Montenegro Daren Ecans AmCham NATO Round Table
Direktor Stratex Development Montenegro, gospodin Daren Evans, smatra da članstvo Crne Gore u NATO stvara klimu očekivanja kod stranih investitora u pogledu stabilnosti, razvoja i rasta.  Ova klima očekivanja podstiče nivo povjerenja u vladavinu prava – ugovorno pravo, prava privatne svojine i antikorupcijske sisteme. „Investicije su zaštićene“, kazao je Evans. Prema njegovim riječima, NATO članstvo predstavlja marketinšku kampanju kojom se poručuje da je Crna Gora otvorena za poslovanje i nove tržišne prilike. „Rani ulazak u novo tržište znači veće povrate investitorima u budućnosti“ naglašava Evans.

Okrugli sto „NATO članstvo – šansa za ekonomiju i biznis“ zaključen je diskusijom među brojnim okupljenim predstavnicima državne i lokalne uprave, diplomatskog kora i biznis sektora i pozivom da privatni sektor u što većoj mjeri iskoristi mogućnosti koje NATO članstvo čini dostupnim za domaća preduzeća.

 

Facebooktwitterlinkedinmail