Održan AmCham poslovni ručak sa premijerom Đukanovićem

Održan AmCham poslovni ručak sa premijerom Đukanovićem
May

10

2016

Održan AmCham poslovni ručak sa premijerom Đukanovićem

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je danas poslovni ručak za članove i goste sa počasnim gostom, predsjednikom Vlade Crne Gore, gospodinom Milom Đukanovićem. Tokom skupa je ocijenjeno da se mora nastaviti dinamika reformi poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, u cilju privlačenja novih investitora, ali i zadržavanja postojećih.

Premijer Milo Đukanović je ocijenio da unapređenje konkurentnosti predstavlja  izazov za dalji rast i razvoj crnogorske ekonomije i regiona. Kako je naveo, možemo biti zadovoljni interesom stranih investitora, što svjedoči o njihovom povjerenju, dok u budućnosti moramo raditi na diversifikaciji strukture stranih direktnih investicija. Istovremeno, premijer je ocijenio da su nam u narednom periodu potrebna ulaganja koja podstiču inovacije, stimulišu razvoj industrije, čime će se širiti izvozna baza Crne Gore.

Đukanović je podsjetio na ključne aktivnosti Vlade u prethodnom periodu na unapređenju poslovnog ambijenta. Ključni su, kako je naveo, uvedeni podsticaji za investicije u sektoru poljoprivrede, turizma i energetike, zatim subvencije od 10 000 € po radnom mjestu za projekte veće od 500 000 €, kao i kontinuirano smanjenje kriznog poreza, do njegovog vraćanja na nivo od 9% u 2017. godini. Takođe, Vlada Crne Gore nastavlja da realizuje programe podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, naročito kroz aktivnosti Investiciono razvojnog fonda. Premijer je najavio smanjenje parafiskalnih nameta u narednom periodu.   

Premijer je podsjetio i na važnost pozivnice za članstvo u NATO, sa aspekta stabilnosti poslovnog ambijenta. U narednom periodu očekuje se unapređenje efikasnosti administrativnog sistema, smanjenje PDV-a u oblasti turizma, subvencionisanje kamatnih stopa izmedju 3-4% za investicije u izgradnju hotela najviše kategorije. U odnosu na AmCham izvještaj o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori objavljenom u prošloj godini, premijer je istakao da se uspješno radi na izradi novog Zakona o radu, kojim će se povećatii fleksibinost na tržištu rada, te na povećanju  predvidivosti poreskog sistema i pojednostavljivanju procesa izdavanja građevinskih dozvola.

 

 

Nj.E. Margaret Uehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država napomenula je da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države imaju zajedničke ciljeve. „Jedan od njih je osnaživanje komercijalnog partnerstva i ekonomske saradnje između naše dvije zemlje”, kazala je ambasadorka Uehara. Ona je podsjetila i na važnost adekvatnog tretmana postojećih investitora u Crnoj Gori, imajući u vidu da kompanije, uslijed raznih faktora, od neizdavanja dozvola do nepravilne primjene zakona, nisu u mogućnosti da realizuju svoje projekte. „Pozivam Vladu Crne Gore da ukloni prepreke i kašnjenja, kako bi pomogli investitorima da uđu u sledeću fazu realizacije projekata“, zaključila je ambasadorka.

 

Prema riječima gospođe Bulatović, predsjednice Upravnog odbora Američke privredne komore, članovi AmCham-a smatraju da nije dobro privući investitore da ulože kapital i know-how, a u međuvremenu mijenjati pravila igre. „Jedino kroz pozitivne i uspješne primjere investicija možemo uticati na druge investitore da odaberu baš Crnu Goru za realizaciju svojih projekata. Mišljenja smo da bi u ovom dijelu trebalo uložiti dodatne napore da se postojeće investicije realizuju brže i efikasnije“, kazala je Bulatović.

Bulatović je naglasila aktivno učešće AmCham-a u davanju predloga za eliminisanje biznis barijera i kreiranje povoljnijih uslova za poslovanje. „U AmCham-u nastojimo da identifikujemo koje oblasti, odnosno zakonski okviri, predstavljaju izazov u poslovanju naših članova i da damo adekvatne predloge za uklanjanje biznis barijera koje korespondiraju međunarodnoj praksi. Vjerujemo da je upravo to bitan doprinos Američke privredne komore i pozivam Vladu Crne Gore da konsultuje poslovna udruženja u procesu izrade nove ili izmjena postojeće regulative. Dakle, naš cilj je da djelujemo preventivno, umjesto da retroaktivno primjedbama intervenišemo na već usvojena zakonska rešenja“, zaključila je Bulatović.

Poslovnom ručku Američke privredne komore prisustvovalo je više od 100 članova, predstavnika državne uprave i lokalne samouprave, predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i privrednika.

Facebooktwitterlinkedinmail