AmCham učestvovala na press konferenciji povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualne svojine

AmCham učestvovala na press konferenciji  povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualne svojine
Apr

25

2016

AmCham učestvovala na press konferenciji povodom obilježavanja Svjetskog dana intelektualne svojine

Američka privredna komora u Crnoj Gori zajedno sa patron članom, Microsoft-om, Poreskom upravom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori bila je domaćin zajedničke press konferencije u cilju obilježavanja Svjetskog dana intelektualne svojine. Pravo intelektualne svojine predstavlja jedan od najvažnijih stubova rada AmCham Komiteta za sivu ekonomiju i  tom smislu AmCham snažno podržava aktivnosti vezane za zaštitu ovog prava na svim nivoima.

Tokom konferencije je akcenat stavljen na problem softverske piraterije u svijetu i rezultate nedavno sprovedenog istraživanja kompanije IDC, koje je pokazalo da je 78 % softvera u Crnoj Gori ilegalno. Negativni uticaj koji povreda prava intelektualne svojine ima na crnogorsku ekonomiju, u smislu oporezivanja i kreiranja nelojalne konkurencije na tržištu, čini da pitanje intelektualne svojine bude jedno od prioritetnih pitanja kako za Vladu, tako i za privatni sektor.

Gdin Oliver Obradović, menadžer Microsoft-a u Crnoj Gori, predstavio je trenutnu situaciju na IT tržištu u Crnoj Gori i istakao negativan uticaj koji softverska piraterija ima na ekonomiju.

Njena ekselencija, Margaret A. Uyehara, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, govorila je o potencijalnim benefitima koje bi smanjenje stope piraterije u ovoj oblasti moglo imati i ukratko objasnila situaciju u SAD-u u odnosu na ovu temu.

Gdin Miomir Mugoša, direktor Poreske uprave, prezentovao je aktivnosti koje je sprovela ova institucija u borbi protiv softverske piraterije i potencijal crnogorskog tržišta u odnosu na generisanje poreskih prihoda u ovoj oblasti.

Gdin Marko Miročević, izvršni direktor Američke privredne komore u Crnoj Gori, govorio je o softverskoj pirateriji i ilegalnoj trgovini kao biznis barijeri, koja ozbiljno utiče na kreiranje negativne slike Crne Gore kod stranih investitora. Istovremeno je istakao važnost kreiranja adekvatnih mehanizama za podsticanje primjene zakona u ovoj oblasti.

Američka privredna komora u Crnoj Gori će nastaviti da podržava sve aktivnosti inicirane od strane Microsoft-a I Poreske uprave u cilju prevencije i kontrole povrede prava intelektualne svojine u Crnoj Gori.

Facebooktwitterlinkedinmail