Inovacija je u osnovi svakog rasta

Inovacija je u osnovi svakog rasta
Mar

26

2019

Inovacija je u osnovi svakog rasta

AmCham kolumna – Naše priče:

Piše: generalna direktorica Telenora Crne Gore i guvernerka bez portfelja u Upravnom odboru AmCham Montenegro, gđa Sandra Štajner 

Radeći više od 15 godina u oblasti telekomunikacija, uviđam trendove koji su se, tokom godina, razvijali na većini tržišta u Evropi, uključujući Crnu Goru. Prvo, tržište telekomunikacija je vrlo konkuretno i sve je zasićenije. Drugo, svi korisnici imaju slične potrebe i želje, svakodnevno se služe fiksnim i mobilnim internetom, a njihovu glad za podacima sve je teže utoliti. I, na kraju, bez obzira na to koliko je neko tržište razvijeno, uvijek ima prostora za dalji rast.

 Kada je, prije više od dvije decenije, Telenor počeo da posluje u  Crnoj Gori, mobilne glasovne usluge bile su u začetku i predstavljale inovaciju koja je uticala na cjelokupno društvo. Kao prvi operator na tržištu, Telenor je korisnicima u Crnoj Gori postepeno omogućavao sve naprednije digitalne usluge, gotovo u isto vrijeme kada su počele da budu dostupne i u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Od tada, prešli smo dugačak put – sve je počelo od 2G tehnologije, koja je dozvoljavala upotrebu samo osnovnih funkcionalnosti koje danas imaju pametni telefoni. Telenor je 3G tehnologiju uveo 2007. godine, kada je postao dostupan prenos većih formata podataka. Tehnologiju sljedeće, četvrte generacije – 4G – Telenor je u Crnu Goru uveo 2012. godine, mnogo ranije nego što je to bio slučaj u ostalim zemljama regiona. Danas, Telenor 4G signalom pokriva 98% stanovništva Crne Gore, a napredna 4G+mreža dostupna je u većini opština.

Sada smo na pragu ,,četvrte industrijske revolucije”, bazirane na digitalnoj ekonomiji. Trendovi u korišćenju mobilne telefonije u narednom periodu govore da će upotreba mobilnog interneta konstantno rasti. Tako se očekuje da će, do 2022. godine, više od 90% mobilnog internet saobraćaja biti realizovano  putem mobilnih telefona. U Crnoj Gori, više od 70% domaćinstava ima pristup internetu, a gotovo polovina korisnika internetu pristupa putem mobilne telefonske mreže. Istovremeno, broj korisnika pametnih telefona stalno raste.

Kako, dakle, iskoristiti takve trendove? Mi, u Telenoru, vjerujemo da su inovacije primarna osnova za sticanje prednosti. I, zaista, ukoliko imate jedinstveni, konkurentni proizvod ili uslugu, uspjećete da ostvarite još kvalitetniji odnos sa korisnicima, a time postignete i odlične poslovne rezultate. 

U Telenoru, zadovoljni  smo učinkom u tom pravcu. Imamo mrežu visokog kvaliteta, snažan brend i atraktivnu ponudu koja nas izdvaja od konkurenata. Nastavljamo sa daljim razvojem inovacija, jer  su korisnici uvijek željni nečeg novog i naprednog.Zato im nudimo atraktivne aplikacije, kao što su HBO, NBA, Deezer i Nickelodeon, a uvijek razmatramo šta je to novo što bismo mogli da uključimo u ponudu. Dakle, nije važno samo da korisnicima ponudimo megabajte, već i mogućnost da pristupe bogatim servisima i sadržajima na internetu.

Za nas je najvažnije  dane pravimo kompromis kada je u pitanju kvalitet usluge, jer je kvalitetno i konzistentno korisničko iskustvo osnova svakog uspjeha. Naših gotovo 380 hiljada korisnika i liderska pozicija koju imamo već 22 godine to i dokazuju. 

Društvena odgovornost povezana je sa razvojem tržišta 

Vodeća pozicija, zapravo, zavisi od inovacija koje pokreću industriju, tržište, društvene promjene, kreiranje novih radnih mjesta… Idući u susret daljem rastu ekonomije, kao i maloprodajnog tržišta, na nama, kao liderima, je odgovornost da u cjelosti iskoristimo sve resurse i potencijale koji su nam dostupni. Zato je  svaki talenat dobrodošao, a u Telenoru ne pravimo razliku u odnosu na godine, pol, nacionalnost, religiju. Na nama je i  da stvorimo dobro radno okruženje, kako bismo talente dalje razvijali. Zato u našoj kompaniji vodimo računa o rodnoj ravnopravnosti, imamo fleksibilno radno vrijeme i želimo da porodice naših zaposlenih osjete da brinemo o njima. 

Našu kompanijsku kulturu želimo da prenesemo i na društvo. Putem Telenor fondacije, trudimo se da pružimo podršku zajednici, da unaprijedimo oblasti kojima su neophodne razvojne promjene i zajedno izgradimo uspješno poslovno i društveno okruženje. U tome nam pomažu i inicijative naših partnera, sa kojima već godinama sprovodimo projekte od značaja za cijelo društvo. Svaki od njih pravi razliku, a ilustracije radi, pomenuću samo dva:

Aplikacija ,,Klik Podgorica“  koju je, uz našu podršku, razvila NVO ,,Mladi info“,  a gradska uprava Podgorice prepoznala kao veoma značajnu za građane i turiste, za kratko vrijeme postala je svojevrsni digitalni vodič kroz glavni grad.

Drugi je projekat „Digitalna pismenost za svako dijete“, koji sprovodimo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Unicefom, zahvaljujući kojem će djeca u svim osnovnim školama u Crnoj Gori steći osnove digitalne pismenosti i naučiti kako da bezbjedno koriste internet.

Znamo da u naprednim idejama nismo sami – u Crnoj Gori postoji još kompanija koje dijele sličnu viziju i odgovornost za ekonomski i društveni razvoj. Ukoliko udružimo snage i svi budemo radili u istom pravcu, unaprijedićemo i standarde poslovanja na cijelom tržištu Crne Gore. 

Facebooktwitterlinkedinmail