Ministar Pavle Radulović gost poslovnog ručka Američke privredne komore

Ministar Pavle Radulović gost poslovnog ručka Američke privredne komore
Oct

10

2018

Ministar Pavle Radulović gost poslovnog ručka Američke privredne komore

Novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata pojednostavio birokratske procedure

(Podgorica, 05. oktobar 2018. godine) – Sugestije poslovne zajednice i građana da bi trebalo pojednostaviti birokratske procedure, posebno u oblasti građevinarstva i nekretnina, riješene su novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Ministar je bio gost na poslovnom ručku, koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham), kako bi omogućila svojim članicama da čuju novosti i ministru postave pitanje iz oblasti turizma, nekretnina, održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Prva izmjena je činjenica da ćemo imati samo dva plana – jedan prostorni plan države, a drugi generalne regulacije. Pravna sigurnost i izvjesnost šta je u planu je sada mnogo veća. Nemamo planiranje koje je raštrkano na 24 opštine, plus Ministarstvo, već je sve na jednom mjestu. Nemamo više građevinskih dozvola i dugih procesa pribavljana istih, nemamo više dijela nepotrebne tehničke dokumentacije, koja je bila potrebna da bi se takva dozvola pribavila. Objedinili smo tehnički i pregled prilikom pribavljanja upotrebne dozvole. Mnoge stvari su uproštene i ono što je važno jeste da smo u potpunosti podijelili odgovornost sa privatnim sektorom“,saopštio je ministar Radulović.

Predsjednica AmCham-a Katarina Bulatović istakla je važnost sinergijskog procesa unutar državne administracije koji je potreban kako bi se došlo do bolje primjene pravnih normi.

„Potrebno je raditi na povećanju kapaciteta i obuci inspekcijskih službi, suzbijanju sive ekonomije i, u krajnjem, stvoriti pravnu sigurnost kako bi se privukli i zadržali investitori u Crnoj Gori”, navela je Bulatović.

Otpravnica poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Nj.E. Džudi Kuo naglasila je značaj povećanja transparentnosti razvojnih planova i politika, smanjenja regulatornih prepreka i zaštite životne sredine.

Pravo je vrijeme za poslovanje u Crnoj Gori. Ekonomija raste i nivo stranih investicija je u porastu, posebno u sektoru turizma.  Regionalno, Crna Gora uživa u dobrim odnosima sa svim svojim susjedima, pružajući sigurnu investicionu klimu. Posebno smo ohrabreni najnovijim podacima da su investicije u Crnu Goru iz zemalja članica NATO-a u porastu, kao i broj turista iz ovih zemalja“, zaključila je Kuo.   

Ona je ukazala i na važnost međusektorske saradnje, u kojoj vidi budućnost crnogorske ekonomije.

Ova tema nas dovodi do vitalno važne uloge AmCham-a. Već deset godina, AmCham podržava ekonomski razvoj Crne Gore i zalaže se, u saradnji sa Vladom, za interese poslovne zajednice. Ovo partnerstvo će postati još važnije kako interesovanje američkih investitora za poslovanje u Crnoj Gori bude raslo,“ zaključila je Kuo.

Ministar Radulović  je poručio da MORT-u, u donošenju propisa i zakonskih rješenja, izuzetno koriste sugestije i iskustva u praksi koje dobija od AmCham-a.

MORT sa AmCham-om najviše sarađuje na pitanjima vezanim za građevinarstvo, upravljanje otpadom, kao i na pronalaženju najoptimalnijih rješenja za unaprjeđenje tržišnog ambijenta i uspostavljanju jasnih pravila poslovanja”, istakao je Radulović. 

Bulatović je istakla da su članice AmCham-a dale doprinosi pripremi novog Zakona oupravljanjuotpadom, koji je na javnoj raspravi.

Potrebno je raditi na podizanju kapaciteta komunalnog sektora i lokalnih samouprava, kako bi se unaprijedio sistem upravljanja ambalažnim otpadom i ostvarili nacionalni ciljevi predviđeni zakonom“,navela je Bulatović.

AmCham ove godine slavi deset godina postojanja. Ova poslovna asocijacija, koja danas broji preko 80 članica američkih, međunarodnih i domaćih kompanija u Crnoj Gori, osnovana je 2008. godine sa ciljem da doprinese unaprjeđenju poslovnog ambijenta i tako poveća broj američkih i drugih stranih investicija.

Facebooktwitterlinkedinmail