AmCham Montenegro održao konferenciju „Otvoreno sa premijerom“

AmCham Montenegro održao konferenciju „Otvoreno sa premijerom“
Apr

28

2018

AmCham Montenegro održao konferenciju „Otvoreno sa premijerom“

Podgorica, 27. april 2018 – Saradnja Vlade Crne Gore i biznis zajednice koju predstavlja Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) kroz program „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“ treba da omogući efikasnije uklanjanje biznis barijera i kvalitetnije tekstove pravnih akata koji regulišu poslovni ambijent.

Ovo je saopšteno  na današnjoj konferenciji „Otvoreno sa premijerom“,  Duškom Markovićem,  koju je organizovala Američka privredna komora u Crnoj Gori, a kojoj su prisustvovali članovi Komore, predstavnici državne i lokalne uprave, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Predsjednica Upravnog odbora AmChama, Katarina Bulatović naglasila je značaj uključivanja biznis zajednice u fazi oblikovanja regulative, jer prema njenim riječima, samo takav transparentan i predvidiv proces donošenja odluka vodi ka unapređenju poslovnog ambijenta.

Bulatović je kazala da Američka privredna komora već deset godina predano radi na stvaranju povoljnih uslova za poslovanje u Crnoj Gori, u cilju privlačenja novih američkih i drugih stranih investitora, ali i očuvanja postojećih, koji doprinose razvoju crnogorskog tržišta i ekonomije. Ona je istakla da AmCham  i Vlada Crne Gore u ovoj godini dijele prioritet borbe protiv sive ekonomijei poručila je da privrednici od države očekuju jaku i odlučnu politiku i zakonski okvir koji će omogućiti postupanja usmjerena ka suzbijanju sive ekonomije.

Za sve biznis subjekte, naglasila je Bulatović,  od izuzetnog značaja je blagovremena informisanost o eventualnim promjenama iz domena poreske politike, kako bi kompanije imale dovoljno vremena da svoje poslovanje i planove prilagode novonastalim okolnostima.

Predvidljivost poreske politike, borba protiv sive ekonomije i korupcije, zaštita životne sredine, pitanje mobilnosti tržišta rada, transparentna politka u oblasti nekretnina i ugostiteljstva, značajni su prilikom donošenja odluke da li  investirati u našu ekonomiju, kazala je Bulatović i zaključila  da poboljšavajući uslove poslovanja u navedenim oblastima, doprinosi se transfromaciji Crne Gore u modernu, evropsku državu.

Gostima se obratila i otpravnica poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Kuo, koja je čestitala AmCham-u na ostvarenju jubileja, navodeći da je AmCham u prvoj deceniji svog postojanja, uspjela da postane snažno i kredibilno poslovno udruženje koje može olakšati pozitivne promjene i pomoći uspostavljanje investicione klime u Crnoj Gori koja će privući američke i globalne investitore.

Kuo je istakla da su Sjedinjene Američke Države i Crna Gora saveznici, koji dijele brojne zajedničke ciljeve, uključujući jačanje trgovinskog partnerstva i ekonomske saradnje.  Brojni američki investitori su spremni da krenu sa realizacijom važnih projekata u Crnoj Gori, saopštila je Kuo, naglasivši pri tom, da Crna Gora može unaprijediti povjerenje investitora eliminišiću birokratske prepreke i unapređujući proces koji će promovisati povjerenje investitora.

U intervjuu koji je vođen izmjeđu premijera Markovića i Bulatović, postavljena su brojna pitanja o budućim planovima Vlade u pomenutim oblastima.

Marković je, odgovarajući na pitanju kako vidi dosadašnju saradnju u okviru programa „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“, kazao da za Vladu partnerstvo sa AmChamo-om nije važno samo sa aspekta izgradnje ili stvaranja zakona koji će unaprijediti ambijent i stvoriti uslove za razvoj, već i sa aspekta upoznavanja i boljeg razumijevanja poslovnog okruženja od strane administrativnih organa, pojasnio je Marković.

Tokom razgovora je konstatovano da je Savjet za konkurentnost jedna od potvrda spremnosti Vlade da uključuje privrednike u proces pripreme zakonodavstva, pri čemu je premijer Marković je pozvao kompanije da Savjetu za konkurentnost upućuju konkretne inicijative i predloge, te da vrše pritisak ukazujući na nedostatke regulatornih reformi.

Premijer Marković je tokom razgovora sa predsjednicom Bulatović istakao da je borba protiv sive ekonomije jedan od najvećih izazova Vlade, te da su mjere preduzete u prethodnoj godini dale efekte.

On je podsjetio da je formirana posebna Komisija za borbu protiv sive ekonomije, ističući da vjeruje da će u ovoj godini imati dobar rezultat.

Marković nije najavio nova povećanja poreskih obaveza za biznise u narednom periodu ističuči da Vlada ni do sada nije podizala poreze na dobit i dohodak, već da je uglavnom oporezivala potrošnju.

Odgovarajući na pitanje da li je Vlada radila procjenu visine parafiskalnih nameta i da li je u planu priprema registra parafiskaliteta na lokalnom i državnom nivou, Marković je rekao da se Vlada pitanjem parafiskaliteta na lokalnom nivou pozabivila i na osnovu „pritiska poslovne zajednice i udruženja poslodavaca i provrednika“.

„Na opterećenja na loklanom novou, Vlada u ovom trenutku ne može da utiče u mjeri u kojoj u kojoj je to neohodno. Analiza pokazuje da su skuplji troškovi administracije za naplatu lokalnih taksi nego što je prihod od ovih taksi. Iskazao je uvjerenje da će Vlada i lokalna samouprava u cjelini, zajedno sa udruženjima poslodavaca u periodu koji slijedi na osnovu analiza doći do realnog pristupa u ovoj oblasti, rekao je Marković.

Odgovarajući na pitanje da li Vlada planira da utiče na poboljšanje Nacrta zakona o radu, Marković je kazao da je taj akt na razmatranju u Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci, Evropskoj komisiji i Međunarodnoj organizaciji rada, navodeći da će Vlada nakon toga, pažljivo razgovarati i o primjedbama poslovne zajednice.

„Postoje rješenja da mala preduzeća moraju raditi akte o sistematizaciji. Mislim da je to biznis barijera. Postoje i druga rješenja koja su sporna i na koje će Vlada obratiti pažnju. Mi smo društvo socijalne pravde i moramo da vodimo računa i o zaposlenima. Što se tiče kolektivnog ugovora, mislim da smo tu napravili iskorak“, istakao je Marković,   

Upitan na koji način država može da pomogne razvoj ICT sektora u cilju ubrzanja procesa digitalizacije, Marković smatra da nema informatičkog društva i digitalne ekonomije „ako ne uradimo nešto što je ključno za takav razvoj događaja“.

„Moramo da radimo paralelno i na jednoj i na drugoj strani. Moramo da obrazujemo ljude ,da širimo informatičko znanje“, odgovorio je Marković i pozvao AmCham biznis zajednicu na „još intenzivniju i sadržajniju komunikaciju u budućnosti“.

Facebooktwitterlinkedinmail