U okviru Partnerstva za bolje poslovno okruženje (PBPO), održan drugi sastanak Komiteta za suzbijanje sive ekonomije


Jul

26

2017

U okviru Partnerstva za bolje poslovno okruženje (PBPO), održan drugi sastanak Komiteta za suzbijanje sive ekonomije

Mjerljivost sive ekonomije i efekti mjera protiv poslovanja u sivoj zoni, bili su tema sastanka AmCham Komiteta za suzbijanje sive ekonomije i predstavnika Ministarstva ekonomije, koji je održan juče u okviru programa Partnerstvo za bolje poslovno okruženje (PBPO), u organizaciji Američke privredne komore (AmCham Montenegro). Vlada Crne Gore nedavno je usvojila Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije, što je bio dodatni povod da se ova tema aktuelizuje. Prisutni su se složili da je ključni problem u ovoj oblasti nedostatak institucionalizovane metodologije za mjerenje sive ekonomije. Predstavnici kompanija članica koje učestvuju u radu Komiteta za suzbijenje sive ekonomije naglasili su da će se nedavno usvajanje Fiskalne strategije 2017-2020 i mjere koje ona pedviđa odraziti na porast sive ekonomije, na što su upozoravana i nadležna Ministarstva. AmCham je posvećen pružanju znanja i iskustva svojih članova u cilju razvoja poslovnog ambijenta, i u tom smislu kompanije članice su ponudile da stave na raspolaganje svoje interne analize u vezi sa efektima novih fiskalnih mjera. Takođe, konstatovano je da zajednički treba raditi na pronalaženju adekvatnog načina mjerenja sivog tržišta kako po pojedinim sektorima, tako i na nivou cjelokupne ekonomije.

Ispred Ministarstva ekonomije sastanku je prisustvovao gdin Goran Nikolić, direktor Direktorata za industriju i preduzetnišvo, koji je ovom prilikom istakao zadovoljstvo saradnjom sa ovim Komitetom na izradi Nacrta zakona o privrednim društvima, pri čemu je većina komentara na ovaj Nacrt, upućenih od strane Komiteta prihvaćena, što je, prema riječima Nikolića, rezultiralo kvalitetnijim tekstom ovog akta.

Članovi AmCham Komiteta za suzbijanje sive ekonomije pohvalili su angažovanje Ministarstva ekonomije u okviru Partnerstva za bolje poslovno okruženje. Istakli su da bi takva saradnja trebalo da posluži kao primjer i drugim ministarstvima.

Facebooktwitterlinkedinmail