Šta je potrebno znati ukoliko se prijavljujete za AmCham program stažiranja

Šta je potrebno znati ukoliko se prijavljujete za AmCham program stažiranja
May

30

2017

Šta je potrebno znati ukoliko se prijavljujete za AmCham program stažiranja

Završavaju se studentski dani! Vrijeme je da se odvažno zakorači u u svijet biznisa.

Ukoliko ste student završne godine studija na Univerzitetu Crne Gore, Univerzitetu Donja Gorica ili Univerzitetu Mediteran, onda je ovo pravi sadržaj za vas! U nastavku pročitajte najčešća pitanja koja nam pristižu od kandidata za AmCham program stažiranja.

AmCham Montenegro dolazi na ideju da kreira Program stažiranja kao odgovor na specifičan izazov za poslovanje u Crnoj Gori: nedostatak iskusne i kvalifikovane radne snage. Kako bismo pomogli prevazilaženju ovog problema, Upravni odbor AmCham-a je pokrenuo Program stažiranja 2011. godine. Do prošle godine ukupno 102 studenata su  sa uspjehom završili program stažiranja, stekli dragocjena praktična znanja i vještine tražene na tržištu rada, te dobili preporuke i sertifikate o završenom Programu.

Ove godine u Programu učestvuje 18 kompanija članica i AmCham Montenegro kancelarija.  Kompanije članice AmCham Montenegro, koje će učestovati u  sedmoj generaciji Programa su: Crnogorski Telekom, Societe Generale Montenegro Banka, Pivara Trebjesa, Univerzitet Mediteran, Uniqa osiguranje,  Čikom, Hoffman la Roche, Televizija Vijesti, Deloitte, Investicioni fond Trend, SnT, Blue Coach, Fidelity Consulting, Amplitudo, Telemach, 7. Avgust, McCann Podgorica.

U ponudi je 42 pozicije od čega je  šest predviđeno za studente sa invaliditetom.

Cilj AmCham programa stažiranja je davanje doprinosa podizanju kvaliteta radne snage na crnogorskom tržištu rada.

Koji su ključni razlozi za učešće u Programu?

Prema anketi koju smo sproveli među polaznicima prethodnih generacija AmCham programa stažiranja, ovo su neki od ključnih razloga za učešće u Programu:

  1. Sjajna prlika da steknete praktično iskustvo u vašoj oblasti studija
  2. Biznis kontakti u vodećim međunarodnim kompanijama u Crnoj Gori
  3. Praktičan rad u trajanju od  prosječno 15h sedmično u kompaniji, što vam omogućava da bez problema završavate i obaveze na fakultetu
  4. Sticanje sertifikata o uspješnom završetku programa kao referenca za vašu radnu biografiju
  5. Mogućnost zaposlenja u kompaniji u kojoj obavljate stažiranje

Šta mi je sve potrebno za prijavu?

Za Program stažiranja mogu aplicirati samo studenti završne godine studija na univerzitetskoj jedinici univerziteta;

    • Odlično znanje engleskog jezika (pisanog i govornog);
    • Odlično poznavanje rada na računaru (MS Office);
    • Ostale vještine i sposobnosti, motivisanost, kreativnost i preduzetnički duh će takođe biti uzete u obzir prilikom donošenja odluke

Dodatno, ali ne eliminatorno, da najmanja prosječna ocjena na dosadašnjim studijama iznosi 8.0;

Potrebno je da svaki od kandidata dostavi sledeću dokumentaciju, kako bi se prijavio za Program stažiranja:

    • Ažuriran CV, koji uključuje kontakt informacije (ime, prezime, e-mail adresu i broj mobilnog telefona)
    • Potvrdu od strane matičnog fakulteta da je student redovno upisan na završnu godini studija. Ukoliko student nije u mogućnosti da u momentu prijave dostavi ovu potvrdu, može to učiniti i u toku trajanja prakse, tj. do 4. decembra.
    • Potvrdu od strane matičnog fakulteta o završenoj godini studija sa pregledom svih položenih ispita i sa prosječnom ocjenom postignutom na prethodnoj godini studija
    • Motivaciono pismo (max 2000 karaktera), na engleskom jeziku, u kojem će objasniti glavne razloge i motive svog prijavljivanja, svoja očekivanja i eventualne želje u pogledu određene oblasti od posebnog interesovanja

Koje su oblasti na raspolaganju za stažiranje?

Kompanije koje su uključene u Program, precizno su definisale potreban broj kandidata i naglasili studijske oblasti od interesovanja. S obzirom na to, izvojili smo 12 studijskih programa: Ekonomija/Marketing, Pravo, Inžinjerstvo, IT Sektor, Engleski jezik, Turizam, Političke nauke, Vizuelne umjetnosti, Prirodne nauke, Psihologija, Inžinjer prehrambene industrije, Farmakologija.

Najveće interesovanje članica je za kandidatima iz oblasti Ekonomije, gdje se potražuje čak 19 stažista, oblast IT sektora i Inžinjerstva 8, dok je iz oblasti Prava potrebno 5 kandidata.

Svaka kompanija je shodno svojoj specijalizaciji odabrala pozicije i sektore u kojima će kandidati obavljati stažiranje.

Šta obuhvata selekcioni proces?

Selekcioni proces obuhvata dvije faze:

  • Prvi krug: predaja aplikacije u periodu od 19. maja do 9. juna, do 12h  putem emaila: internship@amcham.me
  • Drugi krug: intervjuisanje studenata od strane Komisije, 16. juna, 2017. godine

Uspješni kandidati će biti obaviješteni o rezultatu selekcije do 19. juna, 2017. godine

Nakon zatvaranja prijava, AmCham kancelarija će oformiti rang listu kandidata na osnovu prikupljene dokumentacije. To će uključivati analizu biografija i motivacionog pisma. Nakon što kancelarija izvrši rangiranje pristiglih prijava, počinje drugi krug, tj. intervju sa kandidatima koje će vršiti Izborna komisija. Izborna komisija će se sastojati od predstavnika AmCham Montenegro kancelarije i predstavnika HR zajednice našeg članstva.

Da li sa prijavom za AmCham program stažiranja gubim pravo prijave za Program za stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji realizuje Zavod za Zapošljavanje Crne Gore.

AmCham program stažiranja namijenjen je studentima završnih godina koji još uvijek u momentu prijave nijesu stekli diplomu VSS. Ovo prijavljene kandidate ne onemogućava da se prijave za Program za stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem koji realizuje Zavod za Zapošljavanje Crne Gore, ukoliko u roku koji je predviđen za ovaj Program steknu diplomu, imajući u vidu i to da se AmCham program stažiranja završava u decembru, a da pomenuti Program otpočinje u juanuaru naredne godine.

Prijave za Amcham program stažiranja, otvorene su od 19. maja. Pozivamo sve zainteresovane kandidate, studente završnih godina, da predaju prijavnu dokumentaciju putem e-mail adrese: internship@amcham.me najkasnije do petka 9. juna do 12h.

Prijave  pristigle nakon isteka roka neće biti razmatrane.

Očekujemo što više kvalitetnih prijava i radujemo se upoznavanju nove generacije AmCham stažista.

Srećno na tržištu rada!

Facebooktwitterlinkedinmail