AmCham Poslovni ručak sa ministrom finansija, gospodinom Darkom Radunovićem

AmCham Poslovni ručak sa ministrom finansija, gospodinom Darkom Radunovićem
May

15

2017

AmCham Poslovni ručak sa ministrom finansija, gospodinom Darkom Radunovićem

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je danas poslovni ručak sa ministrom finansija, gospodinom Darkom Radunovićem. Događaju su prisustvovali članovi AmCham-a, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici državne i lokalne uprave, kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Intervju sa Ministrom finansija vodila je Predsjednica AmCham Montenegro, gđa Katarina Bulatović. Bulatović je Ministru adresirala najznačajnija pitanja AmCham članica koja se odnose na trenutnu fiskalnu politiku Crne Gore i njene efekte na poslovni ambijent. S tim u vezi, razgovarano je na temu planiranih aktivnosti Ministarstva finansija u ovoj godini.

Predsjednica je istakla značaj novog programa „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“ koji se realizuje sa kompanijama članicama i ministarstvima u Vladi Crne Gore, počev od aprila 2017. godine. Cilj ovog Programa Američke privredne komore je podizanje nivoa uzajamnog razumijevanja između privatnog i javnog sektora u Crnoj Gori, što za rezultat treba da ima efikasnije uklanjanje biznis barijera, kvalitetnije tekstove pravnih akata, te njihovu bolju primjenu od strane kako javne uprave, tako i privatnog sektora.

Osnovna manjkavost fiskalnog sistema Crne Gore, po viđenju članica AmCham-a je nedovoljna predvidljivost i transparentnost fiskalne politike, naglasila je Bulatović. Ona je pojasnila da, u svom svakodnevnom radu članice nailaze na izazove kakvi su selektivna primjena poreskih propisa i neusklađenost primjene od strane inspektora Poreske uprave, kolizija podzakonskih akata sa zakonima, retroaktivna primjena zakona.

Ispred Američke Ambasade u Crnoj Gori, gostima se obratila ambasadorka, Nj.E, Margaret En Uehara koja je  istakla da česte izmjene strukture poreza i poreskih politika ograničavaju razvoj biznisa i investicione planove. Sa druge strane, navela je ona, komunikacija i saradnja između privatnog sektora i Vlade, vodi ka transparentnijem i predvidljivijem poslovnom okruženju. Ambasadorka Uehara je dodala da je transparentan, održiv i predvidljiv poreski sistem, stimulativan  za privlačenje novih i zadržavanje postojećih domaćih i inostranih investitora i zaključila kako je uvjerena da će poboljšanja fiskalne politike nadalje afirmisati Crnu Goru kao atraktivnu destinaciju za biznis.

Ministar finansija, Darko Radunović je odgovarao na pitanja od značaja za članstvo AmCham-a i ukupnu crnogorsku biznis zajednicu.

On je tokom intervjua izjavio da je za unapređenje investicione klime kao preduslova privrednog rasta ključna reforma administrativnog sistema i regulatornog okvira. Radunović je naglasio da su ciljevi reformskih mjera koje je Vlada Crne Gore u prethodnom periodu postavila kao svoj zadatak, a čija će realizacija biti dodatno intenzivirana u narednom periodu kreiranje jednostavnijih procedura, modernizacija državne uprave, kao i krajnje efikasna administracija. Ovakvi reformski procesi posebno su značajni za manje zemlje i otvorene privrede kao što je Crna Gora u smislu jačanja preduzetničke inicijative i atraktivnosti za strana ulaganja, dodao je ministar Radunović.

“Prioritet Vlade Crne Gore u dijelu poslovnog ambijenta, jeste izgradnja stabilnog, predvidivog biznis ambijenta, privlačnog za poslovanje i investicije”, zaključio je Ministar finansija.

 

Facebooktwitterlinkedinmail